Zobraziť témy bez odpovede
Zobraziť aktívne témy
Aktuálny čas je 01 Máj 2025, 00:45

Moderátor: Moderátor
Autor Správa
Mirek1
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 22 Jan 2010, 16:16
Obrázok užívateľa

Ouklend píše:
jiné výfuky, než ty, které jsou přímo určeny na Bulldu, bych na svého Bulíka rozhodně nedal, kdyby měly být zadarmo ...

Je vidět,že zas promluvil odborník :lol: :lol: :lol: Přímo na Buldoga máš určeny originál výfuky přece :wink:

Je to tak,jak říká Saša. Jsou tam nějaky kriteria ohledně obsahu,ale jinak je to všechno na jedno brdo,tak jak říká Naar.
Obal(nerez,carbon,hliník) dvě dna(jedno se svodem),jedna dírkovaná trubka uvnitř a vata. Nic víc tam není.

......a že tam máš napsany: pro Yamaha Bulldog,tak to značí jenom jednu věc,že tam asi bude nějaké mezisvod a nemusíš nic řešit,tak jako já. Mě to ale baví,tak si to dodělám a problém to určitě není(aspoň pro mě) :lol: :lol: :lol:

Reklama

Ouklend
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 22 Jan 2010, 18:30
Obrázok užívateľa
moderátor

Je vidět, že zase promluvil rypák :lol: :lol: :lol: Asi ti nedám pořád spát co ... ?:wink: Myslím, že je celkem trapné, jak si neodpustíš jedinou možnost, jak si do mě zase kopnout. Že tě to furt baví? Už jsem se s tebou z mé strany velice solidně na tomto fóru rozloučil a myslel jsem, že bude klid. Bohužel jsem se mýlil.

To co jsem napsal, je můj osobní názor a postoj k dané věci a za ním si stojím ...

Přímo na Bulldoga je určena spousta laďáků od předních i méně uznávaných výrobců a mě je úplně u prdele jestli si dá někdo na svou motorku výfuky z babety nebo třeba z jiné motorky stejného obsahu jenom proto, aby ušetřil. Já bych to prostě nikdy neudělal. Nic víc, nic míň. Na to mám svou motorku dostatečně rád a je úplně jedno jestli jsem odborník nebo ne. Navíc, nikdy jsem o sobě netvrdil, že jsem odborník v tomto oboru, spíše naopak, ale pokud se někdo pokládá za odborníka jenom proto, že si dá na motorku výfuky, které jsou určeny pro jinou motorku je mi úplně k smíchu.

Bavil jsem se o tom s kamarádem - skutečným odborníkem -, od kterého si vždycky rád nechám poradit, a který kdybych mu nějaké takové výfuky donesl, tak by mi je omlátil o hlavu a vyhodil mě s něma ze servisu i s motorkou ...

Proč jsou Akrapoviče, Yosimury tad. asi tak drahé? No asi proto, že dají i nějaké peníze do vývoje. Do takového vývoje, kterým zjistí, jaká konstrukce otevřeného výfuku dané konkrétní motorce neublíží. Z tohoto důvodu bych ještě okopírovaný výfuk určený pro Bulldoga tipu Tenax, Creptus a pod. dokázal pochopit ... Je to prostě kopie něčeho, co jiný vymyslel, zkonstruoval a hlavně - vyzkoušel.

A na závěr můj názor na homologaci. Jak už jsem říkal, nikdy bych si nekoupil nehomologované výfuky a to z několika důvodů.

- Přehazovat výfuky před každou STK nebo před cestou do zahraničí by mě prostě nebavilo, protože mě to nestojí za to. Nekupuju si výfuky proto, abych s něma mohl jezdit jen kolem komína.
- Nikde není napsáno, že česká policie nenajede na zahraniční způsob kontroly. Stačí, aby se z jara zabilo pár motorkářů, což by bylo samozřejmě velice podrobně a barvitě zmedializováno a policajti budou dělat jednu akci za druhou se zaměřením na motorkáře.
- Nikde není napsáno, že člověk nenatrefí na policajta, který to zná a který, když na výfuku uvidí nějaký logo, bude chtít od takových výfuků homologaci stejně, jako může chtít v autě homologaci od dětské sedačky, od sportovních pásů atd.atd.
- Taky stačí, aby si stěžoval soused, třeba jako je ten můj, že ho to burácení každé ráno obtěžuje a budí a opět se to bude muset řešit s homologací. atd atd.

Potom si takový, jinak pěkný a funkční výfuky, může spokojený majitel pověsit akorát tak na zeď.

To je čistě jen můj názor a opět podotýkám, ať si dá na svou motorku kdo chce, co chce. Já prostě nejsem tak bohatý, abych dělal takové experimenty. Mě by to prostě strach nedovolil ...

Mirek1
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 22 Jan 2010, 19:39
Obrázok užívateľa

Když máš strach,kup si psa :lol: :lol: :lol:
...jinak,když budu brát jenom homo výfuky,co se dají koupit(Ixil,Akrap a já nevím ještě kterej),tak je logické,že kdyby to bylo přímo uděláno na bulldoga,tak jsou ty laufy všechny stejny.Stejná délka,stejné průměry,atd. Když mi nějaká taková firma nabídne výfuk,který má půl metru a výfuk,co ma třicet čísel a oba jsou na stejnou motorku,tak mi to moc logiky nedává. :wink:

Pjotr
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 22 Jan 2010, 20:47
Obrázok užívateľa

alex227 píše:
Přímo určené na Buldu? Co to znamená? Domníval jsem se, že výfuky jsou dělané sériově podle objemu motoru a počtu válců. Pokud jsou tyto parametry cca stejné, jsou výfuky takřka libovolně zaměnitelné. Nedomnívám se, že některý z malovýrobců (mezi které počítám všechny CZ / SK výrobce) bude studovat charakteristiku Bulldoga a bude šít výfuk přesně na míru. Ale třeba se pletu...
Breaku, Pjotře, help!!!

Akrapy nabízí i Yamaha jako originální příslušenství. Věřím, že spolupracují a zkoušejí s výrobcem. Ale to si může málokdo dovolit, nebo spíš je ochotný za to dát ty prachy. Takže co je jistota...originály :D .
To že jsou od některých výrobců homologované se spíš týká hlukových limitů. A aby to mělo nějaký smysl, musíš vyhodit vložku a homologace je v tahu.
Co se týká malých (tedy i našich) výrobců...pochybuju, že všechny výfuky zkouší na danou motorku. Spíš bych to vyloučil. Ikdyž v ČMN (tuším první letošní číslo) byl rozhovor s majitelem RP tuning. Říkal, že výfuky zkoušejí. Udělají tři koncovky a dají je na brzdu a vyberou nejlepší. Takže to berou spíš výkonově. Ale kde je životnost?
Teď mám na mysli životnost motoru. Co totiž můžou udělat obecně otevřený výfuky a co dělají je to, že podpalují výfukové ventily. Nikdo vám nedá záruku, že se to nestane. Stejně tak netvrdím, že se to musí zákonitě stát. Pro rejpaly ještě jednou: Stejně tak netvrdím, že se to musí zákonitě stát. Ale riziko tam je. Záleží to na dalších věcech: seřízení ventilů, bohatost směsi, provozní podmínky,...
Co se týká malých výrobců a výfuků na konkrétní motorku...je to spíš záležitost svodů. Pokud kopírují do puntíku někoho z renomovaných výrobců, je to ta lepší varianta. Ale obávám se, že mají 10 koncovek a k tomu ohýbají svody.

Rozhodně udělat výfuk není "hop na krávu a je tele". Třeba sportovní dvoutakty se ladí na vlnové délky vyplachovaní. Podtlaková vlna pomáhá vyplachovat (a u dvoutaktů rovnou plnit). Samozřejmě jde naladit na jedny konkrétní otáčky. Už jsem viděl i proměnnou délku výfuku (něco jako proměnné sání), ale jestli to někdo dal do serie, to netuším.
Prostě je to věda a tak mám k laďákům trochu nedůvěru. Ale pořád po nich koukám taky :) . Ale jak se říká "kdo se bojí, sere v síni" :lol: .

Je to jen můj pohled na věc. Alexi, nepovažuju se za žádného odborníka :roll: :lol: .Nikdy jsem nic podobného neladil. Jedná se o obecné a známé věci.

PS1: několik desítek podpálených sedel už jsem frézoval a zabrušoval :lol:
PS2: na Bulldoj ještě ne (ale to by myslím mohl vyprávět Ozzy)
PS3: to kolik z nás je bez problémů jezdí jen dokazuje dvě věci. Není třeba se bát. A za druhé...jaký je BéTéčko super odolný stroj :) .

alex227
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 22 Jan 2010, 22:56
Obrázok užívateľa

Pjotře,
děkuji! Fundovaná odpověď, jako vždy. :thumbup3:

Mirek1
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 08:20
Obrázok užívateľa

Jsem rád,že tady má někdo stejný,či podobný názor jako já. :wink:

cafe-racer
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 16:12
Obrázok užívateľa

Mirek1 píše:
...jinak,když budu brát jenom homo výfuky,co se dají koupit(Ixil,Akrap a já nevím ještě kterej),tak je logické,že kdyby to bylo přímo uděláno na bulldoga,tak jsou ty laufy všechny stejny.Stejná délka,stejné průměry,atd. Když mi nějaká taková firma nabídne výfuk,který má půl metru a výfuk,co ma třicet čísel a oba jsou na stejnou motorku,tak mi to moc logiky nedává. :wink:

Míro, takhle jednoduchý to není. Každej výrobec to dělá s trochu jiným záměrem - někdo jde tvrdě za výkonem, jinej ladí spíš průběh momentový křivky a nějakej ten kůň sem kůň tam neřeší, jinej má zase za cíl dát co nejlepší zvuk a ten další se zaměřuje na design. Všichni ale ten výfuk ladí na konkrétním motocyklu a mají ve vývoji lidi, co se vyznají v proudění plynů, takže každej z nich ti dá výfuk, kterej jinak vypadá, jinak zní a dokonce má i jinej vliv na motor. Jedno ale mají společný: je to výrobek se zárukou, tzn. víš že to vymejšleli lidi, co tomu rozumí a zkoušeli to na motorce, na kterou je to určený.

A k zaměnitelnosti výfuků asi tolik: BT je litrovej dvouválec, tzn. na každej pracovní cyklus prožene výfukem spaliny odpovídající pracovnímu prostoru 500 cm3. Maximální pracovní otáčky cca 6.500, výkon 50kW - tomu všemu odpovídá filtr, nastryskování a samozřejmě výfuky.
BMW umí taky litrovej dvouvál, ale má 115 koní na 9.000 otáčkách, a ty výfuky bych mezi sebou rozhodně nemíchal.
Jenom takovej příklad pro srovnání. Proto je dobrý si s motorkou zajet na brzdu, ať každej ví jestli si koupil jenom zvuk nebo i něco navíc.

NaaR
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 16:21
Obrázok užívateľa

jen tak mimochodem prave creptus resi na motorkarich ze by udelal homologaci :)

alex227
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 16:49
Obrázok užívateľa

Hlasování naleznete na: http://www.motorkari.cz/forum-detail/?ft=79495&fid=22&p=1#goto3503526

Ouklend
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 17:01
Obrázok užívateľa
moderátor

... přesně.

nerozumím tomu, ale bylo mi vysvětleno, že každej výfuk se musí vyrovnávat s úplně jinými tlaky, tedy konkrétními tlaky daného motoru. když je uzavřenej, tak je to celkem velkej nápor. když se otevře tak se to musí taky udělat nějak rozumně, jinak může dojít k podpálení ventilů, jak píše Pjotr. podle mého laického názoru i ta trubka uvnitř může být jinak děrovaná atd. také jsem někde četl, že např Yoshimury mají na vnitřním obvodu ještě jakési drážky, které imitují něco podobného, jako jsou drážky hlavně např. nějaké pistole ...
pokud to někdo (nějaká firma) střílí jen tak od pasu, tak by potom než koupit za pár kaček takovej výfuk bylo asi nejlevnější zadarmo vyrabovat originál výfuk a vyšlo by to na stejno. možná jsem naivní, ale takhle jednoduchý to podle mě není a já v tom vidím celkem dost velkej hazard ... taky netvrdím, že se zákonitě musí něco s motorem stát, ale reálné riziko tu je a záleží na každém, jestli jej hodlá podstoupit, či nikoliv ... :wink:

to Naar:

tak to by bylo určitě vynikající. teď jde jen o to, jestli díky homologaci, která určitě nebude zadarmo, nějak zásadně nenavýší cenu výfuků ...?
pokud ty výfuky dělají pořád stejně, což asi jo, tak by ti k nim tu homologaci mohli dát dodatečně co ... ? :wink:
nemáš odkaz na to kde se to řeší, ať to nemusím hledat?

Ouklend
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 17:03
Obrázok užívateľa
moderátor

to Alex:

díky za ten odkaz ... jdu na to mrknout ...

Leoš
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 17:06

Na motorkářích je napsáno že na namontované výfuky dodají dodatečně homologační štýtek zpětně. Samozřejmě musí projít homolgací. Pokud jsem dobře četl tak to budou dělat jen na pár motorek. Stačilo si to jen přečíst.

Leoš

Ouklend
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 17:17
Obrázok užívateľa
moderátor

Leoš píše:
Na motorkářích je napsáno že na namontované výfuky dodají dodatečně homologační štýtek zpětně. Samozřejmě musí projít homolgací. Pokud jsem dobře četl tak to budou dělat jen na pár motorek. Stačilo si to jen přečíst.

Leoš

že by? dobrá rada. díky Alexově odkazu už to mám taky přečtený ...

vzhledem k tomu, že to budou mít jen pro pár moto, tak si nejsem jistej, jestli zrovna Bullda vyhraje ... :(

Leoš
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 17:30

No taky si nejsem jistej. Moc šancí tomu nedávám.

Leoš

alex227
Poslať  Predmet príspevku:   |  Napísal: 23 Jan 2010, 17:34
Obrázok užívateľa

Hlasujte, hlasujte, hlasujte, ...

Verzia pre tlač

Kto je on-line
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia